AINUTLAATUINEN KOHTAAMINEN – SEMINAARI

kuva © Ulla Nikula

AINUTLAATUINEN KOHTAAMINEN SEMINAARI

Lauantai 9.2.2019 klo 16–17.30 Kokkolan kaupunginteatterin yleisölämpiö

Kuinka kohdata itsestä erilainen toinen arvostaen ja tasavertaisuuteen pyrkien taiteellisessa prosessissa? Millä tavalla ainutlaatuinen kohtaaminen välittyy teoksessa katsojalle ja kuinka teos kohtaa katsojan? Millä tavalla vuorovaikutus ja empatia ohjaavat taiteellista prosessia ja teoksen muotoa?

Seminaarissa oman taiteensa lähtökohdista ovat kertomassa festivaalipäivän taiteilijat tanssi- ja yhteisötaiteilija Riina Hannuksela, valokuvaaja Ulla Nikula ja teatteriohjaaja Cilla Back. Keskustelua moderoi koreografi/taiteellinen johtaja Kati Raatikainen. Keskusteluun osallistumassa on myös Kvartetto teoksen työryhmä. http://www.kokkolantalvitanssit.fi/kati-raatikainen-kvartetto/

Seminaari on suunnattu taiteilijoille, taiteen opettajille, hoiva-alalla ja erityispedagogiikan parissa työskenteleville sekä kaikille arvokkaasta kohtaamisesta kiinnostuneille. Seminaari toimii myös lempeänä laskeutumisena illan teatteriohjelmistoon.

Taideteoksen muodon suhde tekijyyteen ja kohtaamiseen

Riina Hannukselan alustuksessa avataan taideteoksen muodon suhdetta tekijyyteen ja kohtaamiseen. Hannuksela kysyy millaisia muotoja taideteos voi saada esittävien taiteiden kontekstissa ja millaisia positioita nämä muodot tarjoavat niin taiteilijalle kuin katsoja/kokijallekin? Millaisia kohtaamisia nämä muodot mahdollistavat?

Sym-Pateo – eli yhdessä kertominen

Cilla Back puolestaan pohtii omaa positiotaan taiteilijana monenlaisten ihmisryhmien kanssa toteuttamissaan prosesseissa sekä taiteensa lähtökohtia kommunikaation ja ymmärryksen näkökulmasta. Hän purkaa auki ohjaaja-koreografin ja osallistujan/esiintyjän välistä empaattista suhdetta käsitteen Sym-Pateo, tuntea yhdessä, kautta.

Näkyväksi

Ulla Nikula keskittyy alustuksessaan kysymyksiin kuvattavien ihmisten kohtaamisesta sekä toisaalta kuvan välittämään kohdatuksi ja nähdyksi tulemiseen ilmiöön.

ELÄMÄ-TEOS LAUANTAINA 9.2. KLO 18, KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI

Elämä-teos kertoo iäkkään ihmisen perinnöstä, hänen elämäntarinastaan, jonka arvon nuoruutta palvova yhteiskuntamme on unohtanut. Elämä on teos, jossa kahden eri-ikäisen naistanssijan (Riikka Puumalainen ja Mirja tukiainen) koreografia ja liikkuva kuva punoutuvat eläväksi installaatioksi. Elämän ohjauksesta vastaa Cilla Back. Videosuunnittelu on Kim Saarisen, valosuunnittelu Sam Siltavuoren ja äänisuunnittelu Antti Raekallion käsialaa.

Lisää teoksesta verkkosivuiltamme: http://www.kokkolantalvitanssit.fi/cilla-back-elama/

Kati Raatikainen on helsinkiläinen koreografi, esitystaiteilija, tanssi- ja joogaopettaja sekä kirjoittamisesta pitävä pohtija. Taiteellisessa työssäni sijoitun taiteiden väliin ja keskityn erityisesti ekologian kysymysten sekä monenlaisten ihmisryhmien kanssa työskentelyyn. Työssäni kokeilen millä tavalla sosiaalinen kenttä voitaisiin jokaisen esityksen tai prosessin myötä ajatella ja järjestellä oikeudenmukaisemmin ja tasavertaisemmin, myös ihmistä laajemmin. Minulle koreografia on muutosta tai liikettä havainnossa, tilassa ja ajassa.

Riina Hannuksela on tanssitaiteilija, joka työskentelee erilaisissa ympäristöissä ja konteksteissa, usein taideinstituutioiden ulkopuolella, julkisessa tilassa ja useimmiten ei-ammattilaisten kanssa. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi kulttuurihistorian oppiaineesta (2006) ja tanssinopettajaksi (2010). Hän on myös tehnyt live art -opintoja. Valmistumisestaan lähtien hän on toiminut monipuolisesti taiteen kentällä mm. taiteilijana, opettajana ja kouluttajana. Yhtenä keskeisenä teemana hänen työssään on tarkastella ja tuoda esiin saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymyksiä.

Teatteriohjaaja Cilla Back on valmistunut maineikkaasta Scuola Del Piccolo Teatron teatterikoulusta ohjaajaksi vuonna 1996.  Kansainvälisesti arvostetun ohjaajan töitä on nähty muun muass  Ranskassa, Italiassa, Venäjällä, Norjassa, Suomessa, Portugalissa, Saksassa ja Sveitsissä. Back on työskennellyt skitsofreniaa sairastavien mielenterveyskuntoutujien kanssa kahdessa mittaavassa produktiossa ”Antigone” ja ”Pikku Prinssi”. Esitykset toteutettiin Teatteri Telakalla ja Tampereen työväenteatterissa yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.

Ulla Nikula (s. 1986) on kokkolalainen valokuvaaja, videokuvaaja ja kuvittaja. Hän valmistui valokuvaajaksi Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista vuonna 2012. Sen jälkeen Nikula on työskennellyt monipuolisesti muun muassa lehdille, artisteille, yrityksille sekä omissa projekteissaan Pohjanmaan Taiteen edistämiskeskuksen ja Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahaston apurahojen turvin vuosina 2013 ja 2016. Nikulalle valokuvaus on keino tutkia ihmisyyden loputonta mysteeriä ja tehdä näkyviksi näkymättömät tunteet ja ilmiöt.