Alpo Aaltokoski Company: De una semilla

Perjantai 3.2.2017 klo 19 Kokkolan kaupunginteatteri
Kahden teoksen yhteisilta

“Siemenestä” pohjautuu koreografin kokemuksiin hänen ensimmäisellä Nicaraguan-matkallaan vuonna 1994. Vierailu sisällissodan ja kauppasaarron runtelemassa maassa oli koreografille järkytys hänen opettaessaan Contemporánea de Camara de Nicaragua -tanssiryhmää. Nälän ja puutteen keskellä tanssitunnit tuntuivat elitistiseltä, suorastaan väärältä. Paikalliset vastasivat Aaltokoskelle kysymyksellä: ”Kyllä, olemme köyhiä. Pitäisikö meidän olla myös henkisesti köyhiä?”

Matkaa seuraavana vuonna syntyi De Una Semilla: intensiivinen, rituaalinomainen soolo, jonka yksinkertainen ja askeettinenkin liikekieli heijastaa tekijänsä sisäistä maailmaa ja näkemystä liikkeestä.

“Sen, mikä on kaikkein arvoituksellisinta, sen joka punoutuu perusolevan juuriin, sen joka löytyy aistimusten aineettomasta lähteestä; sen minä yritän saada teille välitetyksi.” – Gasquet

koreografia: Alpo Aaltokoski
tanssi: Yeinner Chicas (Nicaragua)
musiikki ja äänisuunnittelu: Antti Riikonen
valosuunnittelu: Tuukka Törneblom
pukusuunnittelu: Päivi Uusitalo

Pro Finlandiallakin palkittu tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski on luonut yli 50 koreografiaa ja esiintynyt tanssiryhmänsä kanssa lähes 30 maassa viidellä mantereella. Henkilökohtaisen taiteellisen uransa rinnalla Aaltokoski on toiminut laaja-alaisesti ja monipuolisesti taiteenalansa parissa mm. koreografian professorina (1994–1995), Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellisena johtajana (1995–1998), taiteilijaprofessorina (2004–2008), pedagogina koti- ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana.

Aaltokosken teoksille on tunnusomaista kokonaisvaltainen visuaalinen ajattelu. Koreografin pyrkimyksenä on ymmärtää ihmistä, ihmisen suhdetta toiseen ihmiseen ja ympäröivään maailmaan – koomisia ulottuvuuksia unohtamatta.

Yeinner Chicas on nicaragualainen tanssijalahjakkuus, joka on työskennellyt mm. Arte y Danza (Nicaragua) ja Tres Hermanos (Costa Rica) -ryhmien kanssa sekä Aaltokosken ohjauksessa teoksessa Metamorphosis (2014). Chicasilla on Masayassa oma tanssikoulu, jossa opetetaan nykytanssia ja latinalaisia perinnetansseja.

TEOSKUVIA:

LINKIT

http://www.aaltokoskicompany.fi/
https://www.facebook.com/aaltokoskicompany/